आज हर किसी से ये ही बात सुनने में आ रहा है की ऑक्सीजन की कमी से मौत हो गयी है लेकिन सत्यता ये है की ऑक्सीजन की कमी से मौत नहीं हो रही है , लोगों के फेफड़े कमजोर हो रहे है जिस से कारण फेफड़े काम करना कम या बंद कर देते है जिस से हमें लगता है की ऑक्सीजन की कमी से मौत हो गई !
इस समस्या को देखते हुए फेफड़ो से सम्बंधित पोस्ट लिखी तकि हर कोई लाभ ले सकें !
Today it is being heard from everyone that there is a death due to lack of oxygen, but the truth is that there is no death due to lack of oxygen, the lungs of people are getting weaker due to which the lungs work less Or we stop, because of which we think that we died due to lack of oxygen!
Seeing this problem, I wrote a post related to lungs so that everyone can take advantage!
1- विटामिन सी से भरपूर भोजन लें Lung CURE / फेफड़े का इलाज
A diet rich in vitamin C contains antioxidants, which help in transporting oxygen to all organs after breathing. Therefore, in your daily routine, citrus fruits like oranges, lemons, tomatoes, kiwis, strawberries, grapes, pineapples, mangoes, etc., are rich in vitamin C. Start eating foods rich in vitamin C. The toxins present in it are released.
Garlic is consumed in every household and this garlic is very useful for us - Garlic has antioxidants that fight infection and increase the body's immunity. Consuming garlic helps to eliminate phlegm and if garlic is eaten after eating, it keeps the chest clean.
Use a diet containing lycopene such as tomatoes, carrots, watermelon, papaya, sweet potato and green vegetables. This type of diet contains carotenoid antioxidants which are also helpful in protecting against asthma, as well as eating them reduces the risk of lung cancer.
The use of dry grapes is very useful for the lungs. Consuming dry grapes every day also strengthens the lungs and increases their ability to fight against diseases.
अगर फेफड़ों में कफ जमा हो तो इसे खत्म करने के लिए तुलसी के सूखे पत्ते, कत्थान, कपूर और इलायची को बराबर मात्रा में पीस लें। अब इसमें नौ गुना चीनी मिलाकर पीस लें। इस मिश्रण को चुटकी भर दिन में दो बार खाएं। इससे फेफड़ों में जमा कफ खत्म होने में मदद मिलती है।
5- Tulsi leaves consumed
If
phlegm accumulates in the lungs, grind it in equal quantity to dry
basil leaves, cuttan, camphor and cardamom. Now add nine times the sugar
and grind it. Eat this mixture twice a day for a pinch. This helps to
eliminate phlegm accumulated in the lungs.
6- फेंफडो मे कफ ना जमां हो उसके लिए
छाती पर सरसो के तैल की मालीश करे । कफ होने पर तैल के हल्का गर्म करके मालीश सुबह शाम करे ।
6- For the fangdo do not have any phlegm
Sour the oil of mustard on the chest. Malish should be heated in the morning by heating the oil lightly when there is phlegm.
7- लहसुन और प्याज
लहसुन और प्याज दोनों ही ऐसी सब्जियां
हैं, जिन्हें खाने के बाद सांसों से दुर्गंध आती है। लेकिन जरूरी बात यह है
कि सांसों को दुर्गंध से भरनेवाली ये सब्जियां हमारे शरीर की रोग
प्रतिरोधक क्षमता तो बढ़ाती हैं साथ ही हमारे फेफड़ों यानी लंग्स को मजबूत
भी बनाती हैं। प्याज और लहसुन ऐंटीऑक्सीडेंट्स और ऐंटीफंगल एस्ट्रिजेंट के
रूप में काम करते हैं। जो फेफड़ों में सांस के जरिए पहुंची पलूशन
पार्टिकल्स, डस्ट पार्टिकल्स औ बैक्टीरिया आदि को जमा नहीं होने देते। इससे
लंग्स साफ और सुरक्षित रखने में मदद मिलती है।
7- Garlic and Onion
Both
garlic and onion are vegetables that cause bad breath after eating. But
the important thing is that these vegetables which fill the breath with
bad odor not only increase the immunity of our body but also make our
lungs i.e. langs strong. Onions and garlic act as antioxidants and
antifungal agents. Which do not allow the pollution particles, dust
particles and bacteria, which have reached the lungs through the breath.
This helps to keep the langs clean and safe.
8- अदरक की चाय
चाय का स्वाद अदरक के बिना अधूरा ही लगता
है। इस स्वाद की तलब का असर यह है कि अब लोग गर्मियों में भी अदरक की चाय
पीने की चाहत रखते हैं... 'बिल्कुल प्राण जाय पर शौक ना जाए' की तर्ज पर।
लेकिन अदरक के फायदे जानकर इसके स्वाद की अहमियत आपके लिए और अधिक बढ़
जाएगी। अदरक में ऐंटीइंफ्लामेट्री एलिमेंट्स होते हैं, जो खान-पान या
प्रदूषित हवा के कारण फेफड़ों तक पहुंचे हानिकारक तत्वों का असर खत्म कर
देते हैं। इससे हमारे फेफड़े बिना किसी परेशानी के काम करते रहते हैं।
8- Ginger tea
The taste of tea is incomplete without ginger. The
effect of this taste is that now people want to drink ginger tea even in
the summer… on the lines of 'Absolutely no pran jay but hobby na jaye'.
But knowing the benefits of ginger, the importance of its taste will
increase more for you. Ginger contains antiinflammatory elements, which
eliminate the effects of harmful substances reaching the lungs due to
food or polluted air. This keeps our lungs functioning without any
trouble.
9- डीटोक्सीफिकेशन
हरड चूरन अथवा त्रिफला चूरन ४ ग्राम रात को सोने से पहले गुनगुने पानी के साथ सेवन करे ।
9- Detoxification
Drink 4 grams of Hard Churan or Triphala Churan with lukewarm water before going to bed at night.
10- ओमेगा थ्री फैटी एसिड
फैट या फैटी शब्द देखकर परेशान
ना हों। हर फैटी चीज और फैट बुरा नहीं होता। फैटी एसिड एक ऐसा एलिमेंट है,
जो हमारी फिटनेस और हेल्थ के लिए बेहद जरूरी है। यह हमें लंग्स में दिक्कत
के कारण होनेवाली अस्थमा की बीमारी से भी बचाता है। ओमेगा थ्री फैटी एसिड
के लिए आपको खासतौर पर सर्दियों में हरी फलियां, सेम की फली, दूध, पनीर,
दही और अलसी के बीजों का सेवन करें।
10-Omega Three Fatty Acids
Do
not bother seeing the words Fat or Fatty. Not every fatty thing and fat
is bad. Fatty acid is an element that is very important for our fitness
and health. It also protects us from asthma disease caused by
difficulty in langs. For omega three fatty acids, you should eat green
beans, bean pods, milk, cottage cheese, yogurt and flaxseed seeds,
especially in winter.
11- ब्रोकली का सेवन
ब्रोकली यानी हरे रंग की गोभी,
फेफड़ों और सांस से जुड़ी दिक्कतों को दूर करने में बहुत अधिक मददगार है।
अगर आप सर्दियो के मौसम में ब्रोकली का सेवन सही तरीके से करेंगे तो आपके
लंग्स को कोई भी बीमारी छू नहीं पाएगी। आप हर रोज या हर दूसरे दिन ब्रोकली
को अलग-अलग तरीके से खा सकते हैं। कभी सब्जी बनाकर, कभी सैलेड में तो कभी
स्नैक्स के साथ। ऐसा करने से आप ब्रोकली खाकर बोर भी नहीं होंगे और आपकी
सेहत भी बनी रहेगी।
11- Broccoli intake
Broccoli, ie green cabbage, is very helpful in
removing lung and respiratory problems. If you consume broccoli properly
during winter season, then your lang will not be able to touch any
disease. You can eat broccoli in different ways everyday or every other
day. Sometimes by making vegetables, sometimes in salad and sometimes
with snacks. By doing this, you will not be bored by eating broccoli and
your health will also remain.
12 - गाजर
गाजर हमारे फेफड़ों के लिए बिल्कुल वैसे काम करती
है जैसे गले की खराश में अदरक। गाजर में ऐंटीइंफ्लामेट्री एलिमेंट्स के
साथ ही विटमिन्स भी भरपूर मात्रा में होते हैं। खासतौर पर विटमिन-ए और
विटमिन-सी इसमें भरपूर मात्रा में होते हैं। इन विटमिन्स के कारण हमारे
लंग्स हेल्दी रहते हैं और हमें सांस से जुड़ी तकलीफ नहीं होती है। आप गाजर
को सलाद, सब्जी,हलवे या गाजर पाक के रूप में खा सकते हैं। गाजर का अचार और
स्नैक्स भी ठीक रहते हैं।
12 - Carrots
Carrot works for
our lungs in the same way as ginger in a sore throat. Vitamins are also
plentiful in carrots along with antiinflammatory elements. Vitmin-A and
vitamin-C in particular are rich in it. Due to these vitamins, our langs
remain healthy and we do not have breathlessness. You can eat carrots
as a salad, vegetable, halwa or as a carrot dish. Carrot pickles and
snacks are also good.
आयुर्वेदिक काढ़ा
1 व्यकित के लिए
1 कप पानी
4 चुटकी सौंठ
4 चुटकी हल्दी
7 तुलसी के पत्ते
5 काली मिर्च
सभी
चीजों को मिक्स करके 1 ग्लास पानी लेकर धीमी आंच पर काढ़ा बनाए जब 25%
पानी बचे तब ठंडा होने पर छानकर पीए । सुबह शाम खाली पेट सेवन करे ।
Ayurvedic decoction
For 1 person
1 cup water
4 pinch ginger
4 pinch turmeric
7 basil leaves
5 black pepper
Mix
everything and make a decoction on a low flame with 1 glass of water,
when 25% water is left, then after cooling, sieve and drink. Drink on an
empty stomach in the morning and evening.
2- स्टीम
दिन मे 3-4 बार स्टीम लिजिए ।
उसके
लिए आधा चम्मच सौंठ, अजवाइन 1 चम्मच व 10 पत्ते तुलसी के जरुरत के अनुसार
पानी लेकर पांच मिनिट तक गरम करके फिर इनसे स्टीम लिजिए ।
2- Steam
Steam 3-4 times a day.
For this, after taking
half a teaspoon of dry ginger, 1 teaspoon of celery and 10 leaves of
basil as required, heat it for five minutes and then steam them.
3- पीने का पानी
1
लिटर पानी मे 1 चम्मच सोंठ मिलाकर पांच मिनिट तक धीमी आंच पर पकाए व ठंडा
होने पर बोतल मे भरकर रख लें ये पानी पुरे दिन पीए । इसमे अगर आप चाहें तो
शहद भी 2 चम्मच डाल सकते है ।
3- Drinking water
Mix 1 teaspoon dry ginger in 1 liter of water, cook
it on low flame for five minutes and keep it in the bottle after
cooling, drink this water all day. You can also add 2 teaspoons of honey
if you want.
4- धुप के लिए
नीम के पत्ते सुखे और गुगुल का धुआं भी कर सकते है ।
4- for the sun
Neem leaves can also dry out and smoke guggul.
5- नस्य
सुबह नाहने के बाद अणु तैल या सरसो का तैल नाक मे डाले ।
5- Fusion
After bathing in the morning, pour the atom oil or mustard oil in the nose.
6- नाभी तैल
सरसों का तैल नाभी मे सुबह शाम 2-2 बूंद डाले और पांच मिनिट लेटे रहे ।
6- Oil oil
Add 2-2 drops of mustard oil in the morning and lie for five minutes.
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