आप इन आयुर्वेदिक काढ़ों के सेवन से अपनी इम्यूनिटी को बूस्ट कर सकते है !
इम्यूनिटी को बूस्ट करने के लिए पोषक तत्वों से भरपूर डाइट, एक्सरसाइज, योग के साथ-साथ कुछ आयुर्वेदिक काढ़ों को शामिल किया गया है जो सेहत के लिए और कोरोना बचने के लिए अति उत्तम है ।
You can boost your immunity by using these Ayurvedic decoctions!
To
boost immunity, nutrient-rich diet, exercise, yoga, as well as some
Ayurvedic decoctions have been included which are excellent for health
and to avoid corona.
कोरोना वायरस महामारी एक बार फिर तेजी से बढ़ती जा रही हैं। डॉक्टर्स के अनुसार कोरोना की दूसरी लहर पिछली से काफी अलग है।
Corona virus epidemics are once again increasing rapidly. According to doctors, the second wave of corona is quite different from the previous.
महाराष्ट्र के बाद दिल्ली, उत्तर प्रदेश सहित और भी कई राज्यों में तेजी से केस बढ़ते ही जा रहे हैं। ऐसे में जरूरी हैं कि आप अपनी इम्यूनिटी को बूस्ट रखें। ताकि आपको कोई भी संक्रामक बीमारी छू न पाएं और आप कोरोना माहमारी से बचे रहें ।
After Maharashtra, cases are increasing rapidly in many states
including Delhi, Uttar Pradesh. In such a situation, it is important
that you keep your immunity boost. So that you do not touch any
contagious disease and you are protected from corona epidemics.
इम्यूनिटी को बूस्ट करने के लिए पोषक तत्वों से भरपूर डाइट, एक्सरसाइज, योग के साथ-साथ इन आयुर्वेदिक काढ़ों को शामिल करना अति आवश्यक है ।
To boost immunity, it is very important to include these Ayurvedic decoctions along with nutritious diet, exercise, yoga.
कई लोगों के मन में सवाल उठा रहा होगा कि क्या गर्मियों के मौसम में काढ़ा पीना कारगर होगा ? आपको बता दें कि गर्मियों के मौसम में भी काढ़ा पिया जा सकता है। लेकिन इसे गर्म नहीं बल्कि ठंडा करके पिएं। इसके साथ ही काढ़ा में काली मिर्च, लौंग का इस्तेमाल न करे। अगर कर रहे हैं तो बहुत ही कम मात्रा में करे।
Many people may have been questioning whether it would be effective to drink the decoction in the summer season? Let me tell you that in summer season also decoction can be drunk. But drink it cold rather than hot. Also, do not use black pepper, cloves in the decoction. If you are doing then do it in very small amounts.
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अश्वगंधा, मुलेठी से बना आयुर्वेदिक काढ़ा
1- 1 चम्मच मुलेठी
2- 8-10 तुलसी की पत्तियां
3- 2-4 ग्राम दालचीनी
4- 1 इंच ताजा अदरक
5- 1 इंच ताजी कच्ची हल्दी
6- गिलोय की थोड़ी डंडी और 2-4 पत्तियां
7- थोड़ा अश्वगंधा
8- एक लीटर पानी
काढ़ा बनाने की विधि -
ग्राइंडर में अश्वगंधा, गिलोय, तुलसी, दालचीनी, मुलेठी, अदरक, हल्दी डालकर अच्छी तरह से कूट लें। इसके बाद एक लीटर पानी में इन सभी चीजों को डालकर धीमी आंच में अच्छी तरह से उबाल लें। जब पानी 400 या 500 ग्राम बचें तो इसे छानने के बाद धीरे-धीरे इस्तेमाल करें । ।
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Ashwagandha, Ayurvedic decoction made from liquorice
1- 1 teaspoon liquorice
2 - 8-10 basil leaves
3- 2-4 grams cinnamon
4- 1 inch fresh ginger
5- 1 inch fresh raw turmeric
6- A little stick of Giloy and 2-4 leaves.
7- Little Ashwagandha
8- one liter of water
Method of making the decoction
Add
ashwagandha, giloy, basil, cinnamon, liquorice, ginger, turmeric and
grind it well in the grinder. After this, put all these things in a
liter of water and boil it well in a low flame. When 400 or 500 grams
of water is left, use it slowly after filtering.
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अर्जुन की छाल और नीम से बना काढ़ा
1- थोड़ी गिलोय की डंठल
2- 5-6 तुलसी
3- थोड़ी सी मात्रा में अदरक
4- कच्ची हल्दी का छोटा सा टुकड़ा
5- 10-12 नीम की पत्तियां
6- थोड़ी अर्जुन क छाल
7- 1 इंच दालचीनी
8- थोड़ी सी मुलेठी
काढ़ा बनाने की विधि -
इन सभी चीजों को ग्राइंडर में डालकर अच्छी तरह से कूट लें। इसके बाद 400 एमएल पानी में डालकर उबाल लें। जब पानी 200 एमएल बच जाए तो गैस बंद कर दें। इसके बाद इसे ठंडा होने दें। ठंडा होने के बाद इसका सेवन करे।
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Brew made from Arjuna's bark and neem
1- Little Giloy's Stalk
2 - 5-6 basil
3- Small amount of ginger
4- Small piece of raw turmeric
5- 10-12 Neem Leaves
6- Bark of little Arjun
7- 1 inch cinnamon
8- A little liquorice
Method of making the decoction
Put
all these things in the grinder and grind them well. After this, put
in 400 mL of water and boil it. Turn off the gas when 200 mL of water
is left. After this let it cool down. Take it after it cools down.
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मुनक्का, अंजीर से बना काढ़ा
1- 8-10 मुनक्का
2- 3-5 अंजीर
3- एक चुटकी खूबकला
ऐसे बनाएं आयुर्वेदिक काढ़ा
इन सभी को सबसे पहले ग्राइंडर में मुनक्का, अंजीर और खूबकला डालकर अच्छी तरह से पीस कर पेस्ट बना लें। अब एक पैन में 400 एमएल पानी रखें और इसमें यह पेस्ट डाल दें। धीमी आंच में पकने दें। जब पानी 150-200 एमएल बचे तो गैस बंद करके इसे छान लें और इसका सेवन करें।
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Grapefruit
1- 8-10 dry grapes
2- 3-5 figs
3- a pinch of art
How to make Ayurvedic decoction
First
of all, put dry grapes, figs and lotus in the grinder and grind it well
to make a paste. Now place 400 mL of water in a pan and add this paste
to it. Allow to cook on low heat. When the water remains 150-200 mL,
turn off the gas and filter it and consume it.
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तुलसी काढ़ा
1- 10-11 तुलसी की पत्तियां
2- थोड़ा सा शहद
बनाने की विधि -
एक पैन में 2 कप पानी लें। इसके बाद इसमें तुलसी की पत्तियां डालकर धीमी आंच में पकाएँ। जब पानी आधा कप बचे तो इसे छानकर शहद मिलाकर हल्का गर्म पिएं।
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Basil decoction
1- 10-11 basil leaves
2- a little honey
Recipe -
Take
2 cups of water in a pan. After this, add basil leaves to it and cook
on low heat. When half a cup of water is left, filter it and add honey
and drink it warm.
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गिलोय, मुनक्का से बना काढ़ा
1 - हल्दी की एक गांठ
2- एक टुकड़ा अदरक का
3- काली मिर्च और लौंग 4 से 5
4- दालचीनी एक टुकड़ा
5- गिलोय का पत्ता
6- तुलसी के पत्ते 4-5
7- मुनक्का
8- नींबू का रस
10- शहद या गुड़
बनाने की विधि --
सबसे पहले ग्राइंडर में हल्दी की एक गांठ, एक टुकड़ा अदरक का, काली मिर्च और लौंग 4 से 5 और दालचीनी एक टुकड़ा डाल दें। अब इसे पीस कर । दूसरी तरफ गैस पर करीब डेढ़ गिलास पानी को पैन में डालकर धीमी आंच पर चढ़ा दें। पानी जैसे ही गर्म हो जाए तो उसमें ये पीसी हुई सभी चीजें डाल दें।
अब इस पानी में गिलोय के दो पत्तों को पानी से धोएं और तोड़ कर इसी पानी में डालें। इसके बाद 4-5 तुलसी की पत्तियां, आधा चम्मच सौंफ, 10-12 मुनक्के डालकर अच्छे से खौलाएं। जब डेढ़ गिलास पानी आधा रह जाए तो इसे छानकर गिलास में कर लें। जब से हल्का गुनगुना हो तो इसमें नींबू का रस डालकर पी लें।
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Giloya
1 - a lump of turmeric
2- A piece of ginger
3- Black pepper and cloves 4 to 5
4- Cinnamon 1 piece
5- Giloy leaf
6- Basil leaves 4-5
7- dry grapes
8- Lemon juice
10- Honey or Jaggery
Recipe --
First
of all put one piece of turmeric, one piece of ginger, black pepper and
cloves 4 to 5 and one piece of cinnamon in the grinder. Now grind it.
On the other hand, put about one and a half glasses of water in the pan
on the gas and put it on low flame. As soon as the water gets hot, put
all these things in the PC.
Now wash two leaves of Giloy with water in this water and break it and put it in this water. After this, add 4-5 basil leaves, half teaspoon aniseed, 10-12 raisins and boil it well. When one and a half glass of water remains half then filter it and make it into a glass. When it is slightly lukewarm, then add lemon juice and drink it.
Very good information
ReplyDeleteGreat information for Covid-19
ReplyDeleteVery effective madicine
ReplyDeleteBhut hi sundar article hai
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